Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

BANGKOK, 17 Ağustos (Xinhua) -- 9. Lancang-Mekong İşbirliği Dışişleri Bakanları Toplantısı, Tayland'ın kuzeyindeki Chiang Mai kentinde gerçekleştirildi. Cuma günü yapılan toplantıya katılan ülkeler bağlantı ve işbirliğini daha da güçlendirme konusunda anlaşmaya vardı. Lancang-Mekong İşbirliği mekanizması, Çin, Kamboçya, Laos, Myanmar, Tayland ve Vietnam olmak üzere 6 ülkeden oluşuyor. Toplantıya eş başkanlık yapan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Lancang-Mekong İşbirliği ülkelerinin ortak geleceğe sahip bir topluluk inşa etme, altı ülkenin haklarına somut faydalar sağlama ve bölgesel istikrar ile refaha önemli katkıda bulunma konusunda verimli sonuçlar elde etmek üzere çaba gösterdiğini söyledi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Çin'in reformlarını kapsamlı bir şekilde derinleştirme ve Çin tarzı modernleşmeyi ilerletme çabalarının, dünya genelindeki modernleşme girişimlerine yeni fırsatlar sunacağını vurguladı.

Wang, modernleşme yolunda Çin'in, ortak geleceğe sahip bir Lancang-Mekong topluluğunun kök salıp meyve vermesi amacıyla, Lancang-Mekong İşbirliği ülkeleriyle birlikte yüksek kaliteli Kuşak ve Yol İnisiyatifi işbirliğinin tanıtım bölgelerini ve Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'nin pilot bölgelerini inşa etme konusunda liderlik etmeye istekli olduğunu ifade etti. Lancang-Mekong İşbirliğinin bir sonraki aşaması konusunda dört maddelik bir öneri sunan Wang, bu maddeleri barış ve istikrarı korumaya odaklanma ve ortak vizyonu destekleme, inovasyon odaklı kalkınmaya odaklanma ve dijital uçurumu kapatma, karşılıklı bağlantılı kalkınmaya odaklanma ve büyüme ivmesini artırma ve halklar arası etkileşime odaklanma ve Lancang-Mekong kültürünü geliştirme olarak sıraladı. Toplantıda bölgedeki en verimli ve dinamik mekanizma olarak niteledikleri Lancang-Mekong İşbirliği'nin hızla büyümesinden ve Çin'in Lancang-Mekong İşbirliği Özel Fonu aracılığıyla geniş yelpazedeki tatbiki işbirliği projelerini destekleme konusunda oynadığı rolden övgüyle bahseden katılımcılar, bu sayede bölgedeki kalkınma uçurumunun büyük oranda azaldığını, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) entegrasyon sürecinin kolaylaştığını ve Lancang-Mekong İşbirliği ülkelerinin halklarına fayda sağladığını belirtti. Taraflar karşılıklı bağlantısallık, yatırım, inovasyon, gıda güvenliği, enerji, su kaynakları, iklim değişikliği, kültürel ve halklar arası etkileşim ve sınır ötesi suçla ortak mücadele alanlarında tatbiki işbirliğinin artırılması konusunda çaba gösterme sözü verdi.

Taraflar, Lancang-Mekong işbirliğinin sürekli şekilde ivme kazanması ve karşılaşılan zorluklara rağmen alt bölgesel sürdürülebilir kalkınmayı, halkın refahını ve bölgesel barış ile istikrarı desteklemek için ortak çaba göstermeye kararlı olduklarını yineledi. Toplantı sonunda ortak basın açıklaması yapan taraflar, su kaynakları, temiz hava ve sınır ötesi suçla mücadele konularında da yazılı açıklamalar yayımladı. Toplantıda ayrıca Lancang-Mekong İşbirliği beş yıllık eylem planının (2023-2027) uygulanmasında kaydedilen ilerlemenin gözden geçirilmesine ilişkin bir rapor, 2024 Lancang-Mekong İşbirliği Özel Fonu'dan desteklenen projelerin listesi, Lancang-Mekong tarımsal işbirliği eylem planının uygulanan kalemlerinin listesi ve Lancang-Mekong İşbirliği ülkeleri arasında ortak geleceğe sahip bir topluluk inşası için ortak hedefler ve uygulama yolları hakkında bir düşünce kuruluşu raporu da açıklandı. Dışişleri bakanları, toplantıdan önce Lancang-Mekong İşbirliği Özel Fonu'nun desteklediği projelerde elde edilen başarılara yönelik bir sergiyi de ziyaret etti. Wang, Lancang-Mekong İşbirliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında ayrıca Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sok Chenda Sophea ve Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith ile ayrı ayrı görüştü.

Kaynak: rss