Temiz enerjinin benimsendiği Chengdu FISU Oyunları'nda, yeşil ulaşım çözümleri konsepti tam anlamıyla uygulandı.

CHENGDU, 6 Ağustos (Xinhua) -- Türk atlet Nazlıcan İnci, Çin'in Chengdu kentindeki müsabaka alanında boş bir plastik şişeyi interaktif bir makineye attı ve ardından şişeyi geri dönüştürerek tasarruf ettiği karbon miktarını gösteren "karbon kredileri" makbuzunu aldı. İnci daha sonra bu kredileri, Çin kültürünü temsil eden panda gibi simgelerle süslü tişört veya çanta benzeri hediyelik eşyalar satın almak için kullanabilecek. 

"Düşük Karbon Sihir Küpü" diye bilinen yenilikçi makine, 31. Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Dünya Üniversite Yaz Oyunları boyunca benimsenen çeşitli yeşil teknolojiler arasında yer aldı. Oyunlarda yeşil ve son teknolojilerin uygulanmasından etkilenen dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar, bu önlemlerin Çin'in karbon emisyonlarını azaltma ve insanların yaşamlarını iyileştirme konusundaki kararlılığını yansıttığı görüşünde.

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu'da düzenlenen 31. FISU Dünya Üniversite Yaz Oyunları köyünde, sürücüsüz otobüsü imzalayan Güney Afrikalı öğrenci-atletler, 2 Ağustos 2023. (Fotoğraf: Hua Hongli/Xinhua)

YEŞİL, DÜŞÜK KARBON

Sporcuların kaldığı köydeki yeni enerjili otobüsler, dünyanın dört bir yanından gelen sporcuları kaldıkları yerler ile yarışma alanları arasında getirip götürüyor. Elektrikle çalışan bir otobüsle köyün bulunduğu kampüsü gezen Singapur heyetinin başkanı Jimmy Ye, "Chengdu Üniversitesi kampüsünün yeşil ve güzel manzarası beni çok etkiledi" dedi. Temiz enerjinin benimsendiği Chengdu FISU Oyunları'nda, yeşil ulaşım çözümleri konsepti tam anlamıyla uygulandı. Ulaşım hizmetlerinde toplam 1.340 yeni enerjili otobüs ve 1.000'in üzerinde temiz enerjili araç kullanılıyor. 

Sporcuların kaldığı köy ile Chengdu'nun merkezi bölgesindeki mekanlar arasındaki ulaşımın yaklaşık yüzde 90'ı temiz enerji ile sağlanırken, köy içindeki tüm servis otobüslerde yenilenebilir enerji kullanıldı. Türk milli tekvando takımı teknik direktörü Ali Şahin, "Yeşil enerjilerin kullanımı çok sevindirici, faydaları çok çeşitli ve Çin'de kullanımı katlanarak artıyor" derken, böyle bir başarının, dünyanın küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini yaşadığı bir dönemde önemli olduğunu belirtti.

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu'da düzenlenen 31. FISU Dünya Üniversite Yaz Oyunları köyündeki yemek merkezinde, Güney Koreli oyuncuların doğum gününü kutlayan maskot Rongbao kılığındaki personel, 30 Temmuz 2023. (Fotoğraf: Shen Bohan/Xinhua)

Çin yenilikçi ve öncü teknolojilere yönelik araştırmalarını hızlandıracak Çin yenilikçi ve öncü teknolojilere yönelik araştırmalarını hızlandıracak

AKILLI TEKNOLOJİLER

Milli okçu Samet Ak, oyunlar boyunca benimsenen en son akıllı teknolojilerden etkilendiğini söyledi. Çin'de kaldığı süre boyunca bir dizi büyüleyici yenilik onun günlük rutinini keyifli bir deneyime dönüştürmüş. Ak, restoranda bir robotun, noodle ve tatlı mantı gibi Çin lezzetlerini pişirerek uluslararası konuklara ikram ettiğini, bir başka robotun ise müşterilerin tercihlerine göre içecekler hazırlayarak uygun bir şekilde servis ettiğini anlattı. 

Ak, "Aslında robotla sohbet de edebiliyorsunuz. Bu benim için gerçekten büyüleyici" dedi. Sporcuların kaldığı köydeki sürücüsüz otobüsler, uluslararası sporcular için bir başka öne çıkan unsur oldu. Polonya, Hırvatistan, Hindistan ve Güney Afrika'dan gelen öğrenci sporcular, sürücüsüz otobüsle yolculuk yaptıkları için heyecanlanırken, otobüslerle fotoğraf çektirdi. ABD'li cimnastikçi Ian Skirkey, "Tüm deneyim oldukça harika ve bu Çin'in ileri teknolojilerini tanımak için harika bir fırsat" dedi.

Türkiye artistik cimnastik takımının baş antrenörü Yılmaz Göktekin, oyunlarda sergilenen yüksek teknolojili yeniliklerin ufuk açıcı olduğunu söyledi. "Bilindiği üzere Çin her zaman teknoloji alanında önde geliyor" diyen Göktekin, teknolojilerle yaptıkları interaktif deneyimlerin şaşırtıcı olduğunu ifade etti. FISU Medya ve İletişim Müdürü Alexander Green, teknolojilerin FISU Oyunları'na entegrasyonunun önemli olsa da şaşırtıcı olmadığına işaret ederek, Çin'in teknolojik açıdan gelişmiş bir ülke olduğunu vurguladı.

Editör: Şeymanur Erbay