TİANJİN, 6 Ağustos (Xinhua) -- Türkiye'deki Çin Girişimcileri Ticaret Odası Başkanı ile Bayergan Grubu'nun üst düzey heyetlerinden oluşan bir grup kısa süre önce Çin'in kuzeyinde yer alan Tianjin kentindeki işletmelerle tatbiki işbirliğini güçlendirmek ve ekonomik ve ticari etkileşimi teşvik etmek üzere Tianjin'e bir ziyarette bulundu. Çin Ulusal Kimya Mühendisliği Grubu Limited Şirketi'ne bağlı Çin Tianchen Mühendislik Şirketi ve Türkiye'deki Çin Girişimcileri Ticaret Odası'nın başkanlık birimi, daha önce yerel kimyasal projelerin inşasında hizmet verip bu projelerin sahipleriyle güçlü bir işbirliği kurarak Türkiye'de kök saldı ve sağlam bir yer edindi. Şirket kısa süre önce Türkiye'den yeni bir sipariş aldı. 17 yıldan bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren Çin Tianchen Mühendislik Şirketi, üstlendiği toplam 2 milyar ABD dolarını aşan anahtar teslim sözleşme değeriyle pazar payı bakımından Çinli şirketler arasında ilk sırada yer alıyor.

Şirketin dış operasyonlar departmanı ticari yöneticisi olan ve yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de bulunan Zhou Shili, "Projeyi yürütmek için ilk kez Türkiye'ye geldiğimizde Beypazarı adlı küçük bir ilçede kaldık ve buranın halkıyla derin bir dostluk kurduk" diyor. Çin Tianchen Mühendislik Şirketi, 2011 yılında Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde Türkiye'nin kilit öneme sahip ulusal projesi olan Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi'ni üstlendi. Zhou, tüm Türkiye'ye 7 gün boyunca yetecek net 1 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip dünyanın en büyük tek boşluklu bu yeraltı doğalgaz depolama rezervuarının ekonomik ve sosyal faydalar bakımından çığır açtığını söylüyor.

Ekran Görüntüsü 2024 08 06 151653Ciner Grubu'nun 2,5 milyon ton/yıl üretim kapasitesine sahip Kazan Soda Külü Projesi'nin gece görünümü. (Fotoğraf: Çin Tianchen Mühendislik Şirketi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla) Yıllar içinde şirketin Türkiye pazarındaki atılımları, aralıksız süren kalite ve inovasyon arayışıyla ayrılmaz bir bütün haline geldi. Şirketin Türkiye'deki bir diğer projesi de Ciner Grubu'nun 2,5 milyon ton/yıl üretim kapasitesine sahip ve tek hat kapasitesi bakımından dünyanın en büyük doğal alkali üretim projesi olarak öne çıkan Kazan Soda Külü Projesi.  Zhou, "İnşaat sürecinde bir dizi öncü teknolojiler kullanarak proje sahiplerinin beğenisini kazandık ve birçok proje ödülü aldık" diyor. Şirket ayrıca, Türkiye pazarına girmek isteyen Çinli şirketlere dil eğitimi, pazar araştırması, mevzuat ve iş ortamı tanıtımları sağlama konusunda da kararlı.

Zhou, "İster işletmeler olsun isterse denetim grupları olsun onları sıcak şekilde karşılıyor ve yerel bölgeyle bağlantı ve iletişim kurmaları için bir köprü kuruyoruz" ifadelerini kullanıyor. 2023 yılında Türkiye'de meydana depremlerde de 80'den fazla Çinli kurtarma ekibiyle temasa geçerek yardım çalışmalarına katılmalarını sağlayan şirket, aynı zamanda battaniye, uyku tulumu ve ağrı kesici gibi çok miktarda yardım malzemesi toplayarak bunları afet bölgesine gönderdi. Zhou, "Türkiye'deki gelişimimiz sadece ekonomik bir başarı değil, aynı zamanda Çin-Türkiye dostluğunun da bir tanığı" diyor. Çin, Türkiye'nin Asya'daki en büyük, dünyadaki ise üçüncü en büyük ticaret ortağı. İki ülke arasındaki ithalat ve ihracat değeri, 2023'de yıllık yüzde 13,5 artışla 43,4 milyar ABD dolarına ulaştı ve üst üste dört yıl boyunca iki haneli büyüme kaydetti.

Çin: Güney Çin Denizi'ndeki hak ve çıkarlarımızın ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz Çin: Güney Çin Denizi'ndeki hak ve çıkarlarımızın ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz

Ekran Görüntüsü 2024 08 06 151821Türkiye Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi. (Fotoğraf: Çin Tianchen Mühendislik Şirketi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla) Öte yandan kısa süre önce Çin (Sichuan) Türkiye Ekonomik ve Ticari Değişim Konferansı İstanbul'da düzenlendi. Taraflar, başta sınır ötesi elektronik ticaret, fotovoltaik ticaret, havacılık işbirliği ve sağlık alanlarında olmak üzere toplamda 8,1 milyar yuana ulaşan 21 işbirliği anlaşması imzaladı. Türkiye'nin kalkınmasına aktif şekilde entegre olan Çinli işletmelerin buradaki yatırım fırsatları da artmaya devam ediyor. Türkiye'nin Orta Koridor planı ve Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi arasında iyi bir bağlantı kurulmuş durumda. İki taraf, enerji, kimya sektörü ve altyapı inşası gibi alanlarda geniş ve derinlemesine işbirliği yürütüyor. Zhou, "Türkiye'yi Avrupa pazarına açılmada bir köprü olarak gören daha fazla Çinli şirket yatırım için Türkiye'ye geliyor" diyor. Gelecekte Türkiye'yle işbirliğini derinleştirmeyi planlayan Çin Tianchen Mühendislik Şirketi daha fazla fırsat arayışında olacağını söylüyor. Şirketin yurtdışı iş departmanı başkanı olan Yan Hua, "Yeni enerji projelerinin gelişimini güçlendirmek üzere Türkiye'nin zengin rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarından yararlanacağız ve daha fazla ülke ve bölgeye fayda sağlamak üzere Çin teknoloji ve standartlarını teşvik edeceğiz" diyor. 

Editör: Şeymanur Erbay