CHANGCHUN, 22 Mayıs (Xinhua) -- 2035 yılına kadar dünyanın en büyük ulusal park sistemini kurmaya çalışan Çin'de yaylalar, dağlar ve yağmur ormanlarında yaban hayatı yeniden canlanıyor. Çin, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'ni ilk imzalayıp onaylayan ülkeler arasında yer almasının da kanıtladığı üzere, biyolojik çeşitliliğin korunmasına büyük önem veriyor.

Ülke 2021 yılında 230.000 kilometrekarelik korunmuş bir alana yayılan ilk ulusal parklar serisini kurdu. Yaban hayatı türlerini ve yaşam alanlarını daha iyi korumak amacıyla 2022 yılında kamuoyuna açıklanan bir mekansal yerleşim planına göre Çin, yaklaşık 1,1 milyon kilometrekareyi kapsayan 49 aday bölgeyi de ulusal park alanı olarak belirledi. Çin'in sıkı şekilde korunan hayvan ve bitki topluluklarının yüzde 80'inden fazlasını bünyesinde barındırması beklenen aday bölgelerde, 5.000'den fazla yabani omurgalı türü ve 29.000 yüksek bitki türü yaşıyor.

Çin'in güneyindeki Hainan eyaletinde bulunan Hainan Tropikal Yağmur Ormanları Ulusal Parkı'nın Bawangling bölgesinde devriye gezen orman korucuları, 18 Ekim 2023. (Fotoğraf: Zhang Liyun/Xinhua)

Havadan drone ile çekilen panoramik fotoğrafta, Çin'in güneydoğusundaki Fujian eyaletinde bulunan Wuyishan Ulusal Parkı'nın manzarası görülüyor, 30 Ocak 2024. (Fotoğraf: Jiang Kehong/Xinhua)

Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı Çin'in Gansu eyaletinde sel sonrası normale dönme çalışmaları başladı

Havadan drone ile çekilen fotoğrafta, Çin'in güneyindeki Hainan eyaletinin Wuzhishan kentinde bulunan Hainan Tropikal Yağmur Ormanları Ulusal Parkı'ndan bir manzara görülüyor, 26 Ocak 2023. (Fotoğraf: Pu Xiaoxu/Xinhua)

Çin'in güneybatısındaki Xizang Özerk Bölgesi'nin kuzey kesiminde yer alan Qiangtang Ulusal Doğa Koruma Alanı'nda alıştıkları doğum alanlarına göç eden hamile Tibet antilopları, 8 Mayıs 2024. (Fotoğraf: Tenzin Nyida/Xinhua) 

Editör: Şeymanur Erbay