Çin’de kurulmaya çalışılan milli park sistemiyle Hainan şebeklerinden Tibet antiloplarına kadar, ülkenin milli parklarında yaban hayatı popülasyonları arttı. 

Şanghay'da antik Mısır medeniyetine dair büyük sergi açıldı Şanghay'da antik Mısır medeniyetine dair büyük sergi açıldı

Kuzeydoğu Çin Kaplanı ve Leopar, Ulusal Parkı'nda (NCTLNP), yer alan kontrol odasındaki akıllı bir ekranda gerçek zamanlı olarak yayınlandı. 

Bu tür yeni teknolojiler Çin'deki biyolojik çeşitliliğin korunmasında dönüşüm yarattı. 14.000 kilometre karelik bir alana yayılan NCTLNP'de, parkın 20.000'den fazla kızılötesi kameradan oluşan ağı sayesinde vahşi bir Sibirya kaplanının izini sürmek yalnızca birkaç saniye sürüyor. 

Kuzeydoğu Çin'in Jilin ve Heilongjiang eyaletlerinde yer alan park, 2017 yılında deneme faaliyetlerine başladı ve 2021 yılında resmi olarak kuruldu. 

Yaban hayatı türlerini ve yaşam alanlarını daha iyi korumak için Çin, 2022'de kamuya açıklanan mekansal yerleşim planına göre yaklaşık 1,1 milyon kilometre karelik 49 aday alanı da milli park alanı olarak belirledi. 

Ulusal Park 1

Çin'in sıkı bir şekilde korunan fauna ve florasının yüzde 80'inden fazlasını içermesi beklenen bu aday bölgelerde 5.000'den fazla yabani omurgalı türü ve 29.000 yüksek bitki türü bulunmaktadır. 

Parkın hem önemli hem de hassas alanları yaban hayatı verilerini toplayan ve kaydeden entegre bir akıllı izleme sistemi tarafından kapsanmaktadır. 

Özellikle dünyanın en yüksek platosu olan Qinghai-Xizang Platosu'nda 13 aday alan bulunuyor. Yaklaşık 770.000 kilometrekarelik bir alanı kaplıyorlar ve milli parka aday alanların toplam alanının yüzde 70'ini oluşturuyorlar.

Editör: Mustafa Karslı