Notre Dame Katedrali'nin restorasyonunda Çin-Fransız işbirliği yapılacak Notre Dame Katedrali'nin restorasyonunda Çin-Fransız işbirliği yapılacak

MÜNİH, 17 Şubat (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin'in Ukrayna konusunda barış görüşmelerini teşvik etmeye kararlı olduğunu ve bir umut ışığı olduğu sürece bundan vazgeçmeyeceğini belirtti.
Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang söz konusu açıklamayı, Münih Güvenlik Konferansı'nın "Dünyada Çin" başlıklı oturumundaki konuşmasının ardından soruları yanıtlarken yaptı. Wang, Çin'in Budapeşte Memorandumu hakkındaki görüşleri ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya yönelik tutumuna ilişkin soru üzerine, Budapeşte Memorandumu'na taraf olmadıklarını ancak bu belgeyi hükümet bildirisi ile tanıdıklarını söyledi. Bakan, Ukrayna krizinin patlak vermesinin ardından Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in nükleer silahların kullanılmaması ve nükleer savaşların yapılmaması gerektiğine dikkat çektiğini hatırlattı.

Wang, tüm tarafların nükleer malzeme ve tesislerin güvenliğini garanti altına almak için ortaklaşa çalışması gerektiğini, Çin'in bu konuda verdiği sözü tutup uluslararası yükümlülüklerini yerine getirdiğini ifade etti. Ukrayna krizini Çin'in çıkarmadığını ve krize taraf da olmadığını, bununla birlikte Çin'in ne kayıtsız kaldığını ne de krizden faydalandığını belirten Wang, Xi'nin tüm ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, BM Antlaşması'nın amaç ve ilkelerine uyulması, tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarının ciddiye alınması ve krizin barışçıl şekilde çözülmesine yardımcı olacak tüm çabaların desteklenmesi gerektiğini söylediğini hatırlattı. Wang, bunun Çin'in Ukrayna meselesine ilişkin resmi tutumu ve temel ilkesi olduğunu vurguladı. Çin'in barış görüşmelerini desteklemede kararlı olduğunu ve barışın yeniden tesis edilmesine yönelik çabalarda olumlu rol oynadığını belirten Wang, barış görüşmeleri ne kadar erken başlarsa tüm tarafların o kadar az zarar göreceğini ifade etti.

Editör: Şeymanur Erbay