BEİJİNG, 7 Haziran (Xinhua) -- Çin'in başkenti Beijing'de Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu projesi için hükümetler arası bir anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Perşembe günü video bağlantısı aracılığıyla anlaşmayı tebrik etti.

Çin Dışişleri Bakanı, Laos'ta Norveçli mevkidaşı ile bir araya geldi Çin Dışişleri Bakanı, Laos'ta Norveçli mevkidaşı ile bir araya geldi

Xi, demiryolunun Çin ile Orta Asya arasında stratejik bir bağlanabilirlik projesi ve üç ülkenin Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesindeki işbirliği çabalarında simge niteliğinde bir proje olduğunu belirtti. Xi, hükümetler arası anlaşmanın proje inşası için güçlü bir yasal zemin oluşturarak demiryolunun bir vizyondan gerçeğe dönüşmesini simgelediğini ve üç ülkenin işbirliğini teşvik etmede ve birlikte kalkınma arayışındaki sarsılmaz azmini tüm dünyaya gösterdiğini ifade etti.

Xi, projenin faaliyete geçirilmesine hazırlanmak ve üç ülke ve halklarına fayda sağlayıp bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını desteklemek üzere bu stratejik koridoru erken bir tarihte inşa etmek için Çin'in Kırgızistan ve Özbekistan'la çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Caparov ise demiryolunun, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin ortaklaşa inşasında üç ülkenin amiral gemisi projesi olduğunu belirtti. Projenin, tamamlandığında Asya'yı Avrupa ve Basra Körfezi ülkelerine bağlayan yeni bir ulaştırma güzergahı haline geleceğini kaydeden Caparov, bunun güzergah üzerindeki ülkeler arasında ve bölge genelinde bağlanabilirliği teşvik etmek ve ekonomik ve ticari etkileşimi güçlendirmek açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Caparov, bölgenin ortak kalkınmasına ve tüm ülke halklarının refahına yeni bir ivme kazandırmak üzere demiryolunun erken bir tarihte tamamlanıp faaliyete geçmesinin beklendiğini vurguladı. Mirziyoyev ise imza töreninin tarihi öneme sahip olduğunu ve bölgesel bağlanabilirliğin inşasında geleceğe doğru önemli bir adımı temsil ettiğini söyledi. Mirziyoyev, demiryolunun Çin ile Orta Asya ülkeleri arasındaki en kısa karayolu kanalı olacağını ve Güney Asya ve Ortadoğu ülkelerinin büyük pazarlarına açılacağını belirtti.
Bu sayede Çin'le işbirliğinin daha da genişleyeceğini ve bölge ülkeleri arasında dostane ilişkilerin derinleşeceğini kaydeden Mirziyoyev, bunun da tüm ülkelerin uzun dönemli çıkarlarına hizmet edeceğini kaydetti.

Editör: Şeymanur Erbay