Kültür - Sanat ve Tarih

Star Wars’tan Karayip Korsanları’na: Guinness Rekorlar Kitabı’nda Yer Alan 22 Film

Sinema dünyası her zaman bir yarış halindedir. İster popüler kitap serilerine dayanan bir uyarlama film olsun, ister orijinal bir hikayeye yeni bir perspektif getirme çabası olsun, film yapımcıları bu yarışta sınırlarını zorlamaya devam ediyorlar. Bazıları ise bu yarışı Guinness Rekorlar Kitabı’nda sürdürüyor.

Abone Ol

Sinema dünyası her zaman bir yarış halindedir. İster popüler kitap serilerine dayanan bir uyarlama film olsun, ister orijinal bir hikayeye yeni bir perspektif getirme çabası olsun, film yapımcıları bu yarışta sınırlarını zorlamaya devam ediyorlar. Bazıları ise bu yarışı Guinness Rekorlar Kitabı’nda sürdürüyor.

Her film aynı takdiri almaz. Kimi filmler dünya çapında hasılat rekorları kırarken, kimi filmler ise ‘En Pahalı Giyinen Oyuncu’ veya ‘En Uzun Film’ gibi ilginç dallarda dünya rekorları kırıyorlar. Bugün bu rekortmen filmlerden 22 tanesini kazandıkları unvanlar ile sizler için bir araya getirdik. Kimi dünyaca bilinen filmler iken kimisi ise tüm dünya çapında 100.000 kez dahi izlenmemiş. Hadi hep birlikte bu en ilginç rekorlara imza atan filmlere bir göz atalım.

1. GANDHI (1982) – IMDB: 8.0 Figüranlar filmlere derinlik katar ve filmleri daha gerçekçi hale getirir. Ana karakterler genellikle filmin odak noktası olsa da, figüranlar boşlukları doldurur ve sahneleri canlandırır, böylece film daha gerçekçi görünür. 1982 yapımı biyografik film Gandhi, 300.000 figüran ile ‘Bir Filmde En Yüksek Oyuncu Sayısı’ dalında dünya rekorunu elinde tutuyor. Bu figüranlar filmin cenaze sahnesinde yer aldı ve bunların 200.000’den fazlası gönüllü, geri kalanı ise sözleşmeli figüranlardı.

2. THE SHINING – CİNNET (1980) – IMDB: 8.4 Dick Hallorann (Scatman Crothers) ve Danny Torrence (Danny Lloyd) arasında geçen ve 148 defa tekrar eden sahnesiyle The Shining, daha ziyade bir başarısızlık olarak da görülebilse bile ‘Bir Filmde En Çok Tekrar Edilen Sahne’ dalında önemli bir rekoru elinde tutuyor. Görünüşe göre, usta yönetmen Kubrick sahnenin karmaşık yapısından ötürü değil, sahnenin gerçekten doğru olmasını istediği için böyle bir karar aldı.

3. THE SECRET LIFE OF PETS 2 – EVCİL HAYVANLARIN GİZLİ YAŞAMI 2 (2019) – IMDB: 6.4 Bu filmin 2019’daki galasında insanlarla dolu tiyatro koltuklarını görmek yerine, o koltuklarda köpekler oturuyordu. Universal Pictures, Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı 2 gösteriminde sahipleriyle sinema salonlarını dolduran toplam 120 köpek seyircisiyle 2019 yılında ‘Bir Film Gösteriminde En Fazla Sayıda Köpek Seyirci’ rekorunu kırdı. Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı 2, 2016 yılındaki ilk filmin devamı niteliğindeydi.

4. BREAKFAST AT TIFFANY’S – ÇILGINLAR KRALİÇESİ (1961) – IMDB: 7.6 Breakfast at Tiffany’s, En İyi Orijinal Müzik ve En İyi Orijinal Şarkı dallarında toplam iki Oscar Akademi Ödülü kazanmış güçlü bir yapımdır. Filmdeki en unutulmaz görüntü, bu filmle Oscar adaylığı kazanan Audrey Hepburn’ün giydiği ikonik siyah kokteyl elbisesi ile görüldüğü sahnedir. ‘Bir Filmdeki En Pahalı Kostüm’ dalında rekor kırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren filmin bu ikonik siyah elbisesi açık artırmada yaklaşık 1 milyon dolara (924.347$) alıcı buldu.

5. AMBIANCÉ (2020) – IMDB: 4.5 Anders Webberg, Ambiance filmini yazdı ve yönetti. 720 saat (kısaca 30 gün) bir gösterim süresine sahip olan film, onun yaşam öyküsünü sembolizm ve soyut sahnelerle anlatan doğrusal olmayan bir anlatı örgüsü izledi. Ambiance, şimdiye kadar yapılmış en uzun filmlerden biri olmasının yanı sıra, 720 saatlik bu filmin fragmanı da 72 dakika idi. 2020 yılında dağıtıma çıkan film, 2014 yılında seyircileriyle buluşan fragmanı ile ‘En Uzun Film Fragmanı’ dalında rekor kırdı.

6. ANTZ – KARINCA Z (1998) – IMDB: 6.5 Film endüstrisi, görsel efektler söz konusu olduğunda uzun bir yol kat etti. 90’lı yıllarda gerçekçi su efektleri ancak grafik programlarla elde edilebiliyordu ve kare kare çiziliyordu. Antz 1998’de gösterime girdiğinde, ‘Görsel Efektleri Bilgisayar Yazılımı Kullanarak Simüle Eden İlk Film’ oldu. Bu başarı, filmlerin son zamanlarda elde ettiği görsel efektler göz önüne alındığında önemsiz görünse de, o zamanlar oldukça büyük bir başarıydı.

7. TITANIC – TİTANİK (1997) – IMDB: 7.9 James Cameron’ın 1997 yapımı şöhret dolu filmi Titanic’te, dev geminin tamamını ve çevresini tamamen filme almak için; ekip, standart 80 fitlik bir vinç yerine 200 fit uzatılacak şekilde değiştirilmiş devasa bir Akela kamera vinci kullandı. Bu sayede Titanik, bir filmde kullanılan en büyük kamera vinci rekorunu elinde tutuyor.

8. SPIDER-MAN: NO WAY HOME – ÖRÜMCEK-ADAM: EVE DÖNÜŞ YOK (2021) – IMDB: 8.2 Bir ABD vatandaşı olan Ramiro Alanis, Spider Man: No Way Home’u başından sonuna dek izlemek için tamı tamına 292 kez sinemaya gitti. 16 Aralık 2021’de başlayıp, filmin sinema gösterimlerinin bittiği 15 Mart 2022’de sona eren bu olağanüstü seyir maratonu, tek bir filmi izlemek üzere toplamda 720 saate veya daha açıklayıcı bir şekilde bir aya eşit. Bu sıra dışı durum Guinness Rekorlar Kitabı’nda da yerini aldı.

9. VERONICA MARS (2014) – IMDB: 6.7 Veronica Mars adlı TV dizisi 2004’ten 2019’a kadar yayınlandı. Dizi, bir lise öğrencisi ve en yakın arkadaşının cinayetini çözmek isteyen Nancy Drew’a benzer bir dedektif olan Veronica Mars’ı konu alıyor. Dizinin hayranları; 2013 yılında ve dizinin kesintiye uğradığı bir evrede, diziye olan desteklerini göstermek ve dizinin hikâyesine dayalı olacak bir film projesini finanse etmek için kitle fonlaması sayfası Kickstarter’da para topladılar. Buradan toplanan paralarla, Veronica Mars filmi 5.702.153$ ile kitle fonu rekoru kırdı ve ‘En Fazla Kitle Fonlaması Yapılan Film’ dalında Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girdi.

10. PIRATES – KORSANLAR (1986) – IMDB: 6.0 Yönetmen Roman Polanski’nin 1986 yapımı Pirates filmi, ‘Bir Filmdeki En Pahalı Aksesuar’ dalında Guinness Dünya Rekorunu elinde tutuyor. Filmde kullanılan gemi, 10.271.100 dolara mal olan bir İspanyol Kalyonunun tam ölçekli bir kopyasıydı.

11. LOGISTICS (2012) – IMDB:6.4 51.420 dakikalık süresi ile ‘Şimdiye Kadar Yapılmış En Uzun Film’ olan deneysel yapım olan ‘Logistics’, 2012 yapımı bir İsveç filmidir. 51.420 dakika, tamı tamına 35 gün ve 17 saat demek… 5 hafta uzunluğundaki film, 1 Aralık 2012’den 6 Ocak 2013’e kadar Uppsala Şehir Kütüphanesi’nde gösterildi ve dünya prömiyerini 2014 Fringe Film Festivali’nde yaptı.

12. AVATAR (2009) – IMDB: 7.9 James Cameron, en başta Avatar’ın çekimlerinin Titanik’i tamamladıktan sonra başlayacağını duyurmuştu. Yani tahminen 1999 yılında vizyona girmesi planlanıyordu. Ancak James Cameron, karar değiştirerek sinema teknolojilerinin gelişmesini bekledi. Cameron, Avatar’ın çekimlerine 2006 yılında başlayacak ve film nihayet Aralık 2009’da gösterime girecekti. Uluslararası gösterime girmesinden sonraki 41 gün içerisinde Avatar tüm zamanların en çok hasılat yapan filmi oldu, Titanic’in rekorunu geride bıraktı ve 2010’daki gösteriminin sonunda dünya çapında 2,8 milyar dolar hasılat elde etti. Şu anda da güncel olarak ‘En Çok Hasılat Yapan Film’ rekorunu 2.922.917.914$ hasılat ile elinde tutuyor.

13. PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES – KARAYİP KORSANLARI: GİZEMLİ DENİZLERDE (2011) – IMDB: 6.6 379 milyon dolarlık bütçesi ile Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, dünya çapında gişede toplam 1 milyar dolar hasılatı aşarak parasını yeniden kazanmakta hiçbir zorluk yaşamadı. Ancak ‘En Pahalı Film’ rekorunu hâlâ elinde tutarak Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki yerini hâlâ koruduğunu ifade etmek gerekli.

14. SWEARNET: THE MOVIE (2014) – IMDB: 6.0 ‘Bir Filmde Duyduğumuz En Yüksek Küfür Sayısı’ alanında Guinness Dünya Rekoru kıran Swearnet: The Movie’nin içerisindeki diyaloglarda toplam 868 küfür geçiyor. Rekor daha önce The Wolf of Wall Street ve Goodfellas gibi gişe rekorları kıran bazı büyük filmlere aitti. Ancak 2014 yapımı bir Kanada komedi filmi olan ‘Swearnet: The Movie’, rekoru bu filmlerin elinden almış gibi görünüyor.

15. LOTR ÜÇLEMESİ VE HOBBİT FİLMLERİ 15 dönümlük Hobbiton kasabasında çekilen LOTR ve Hobbit filmleri, ‘En Büyük Film Seti’ rekorunu hâlâ elinde tutuyor. Dünyaca ünlü Orta Dünya alternatif evreninde geçen bu seriler gişe rekorları kıran ve dünyanın her yanından büyük hayran kitlelerine sahip güçlü yapımlar olarak sinema tarihinde yerlerini aldılar.

16. THE JESUS FİLM (1979) – IMDB 7.1 Binden fazla dile çevrilerek ‘Sinema Tarihinin En Çok Dile Çevrilen Filmi’ olan Jesus: The Movie, tüm zamanların en çok izlenen filmleri arasında da yerini alıyor. Çoğu genç insanın bu filmden artık pek de haberi olmasa bile, döneminin en fazla izlenen bu filmi neredeyse tüm ülkelerde sinema salonlarında yerini almıştı.

17. RUSSIAN ARK – RUS HAZİNE SANDIĞI (2002) – IMDB: 7.3 110 dakikalık kesintisiz tek çekim ile Russian Ark, özellikle sinemaseverlerin ilgisini çeken ‘tek çekim’ tarzını bütün bir film boyunca kesintisiz olarak sürdürüyor. Böylece film, ‘En Uzun Süre Kesintisiz Tek Çekim’ rekorunu da elinde bulunduruyor.

18. TIEFLAND (1954) – IMDB: 6.3 En uzun yapım sürecine sahip olan ‘Tiefland’ 1934 yılında üretim süreci başlamasına karşın pek çok aksilik sonucu ancak 1954 yılında seyircileriyle buluşabildi. Böylece film, ‘En Uzun Film Yapım Süresi’ rekorunu kırmış oldu.

19. SPECTRE (2015) – IMDB: 6.8 James Bond serisinin 24. filmi, aynı zamanda Skyfall’dan sonra en çok hasılat yapan 2. James Bond filmi olan bu yapım, film müziğiyle de Oscar ve Altın Küre ödüllerine layık görüldü. Film setinde, 8.418 litre gazyağının 33 kg toz patlayıcı ile patlatılması sonucu; ‘Bir Film Setinde Gerçekleşen En Büyük Patlama’ gerçekleşti. 68 tonu aşkın TNT’nin aynı anda patlatılmasına eşdeğer bir patlama gücü yaratan olay, 7,5 saniyeden fazla sürdü.

20. THE AGE OF STUPID – APTALLIK ÇAĞI (2009) – IMDB: 7.0 62 ekranda eşzamanlı olarak ilk gösterimi yapılan The Age of Stupid, ‘En Yüksek Eşzamanlı İlk Gösterim Sayısı’ rekorunu elinde tutuyor.

21. THE OWNER (2012) – IMDB: 7.1 13 ülkeden 25 yönetmen, filmin farklı bölümlerini 5 kıtadan filme aldı ve her biri hikayeyi kendi uygun gördüğü şekilde sürdürdü. Film; ABD, İngiltere, Almanya, Dubai ve Güney Afrika gibi farklı ülkelerden hikayeler, kültürler ve gelenekler için bir platform sağlayarak film yapımına yeni bir yol getirdi. Bu vesileyle ‘Bir Filmde Görülen En Fazla Sayıda Yönetmen’ ödülü de bu filmin oldu.

22. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS – STAR WARS: GÜÇ UYANIYOR (2015) – IMDB: 7.8 Dünyaca ünlü Star Wars serisinin VII. filmi olan Star Wars: The Force Awakens, 1 milyar dolar hasılata 12 günde ulaşması ile; hem gişede bir milyar doları aşan film olarak; hem de ‘1 Milyar Doları En Hızlı Aşan Film’ rekorunu kırarak adını Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdırıyor.

(Listelist)