PARİS, 5 Mayıs (Xinhua) -- Fransız enerji şirketi EDF'nin Çin'deki Başkanı Fabrice Fourcade, Çin ve Fransa arasında nükleer enerji ve diğer düşük karbonlu enerjiler alanında büyük bir işbirliği potansiyeli olduğunu ve EDF'nin Çin'de daha yüksek kaliteli yatırımlar yapmaya devam edeceğini belirtti. Aynı zamanda EDF Grup Başkan Yardımcısı olan Fourcade, Xinhua ile yaptığı söyleşide, Daya Bay Nükleer Enerji Santrali'nden Ling Ao Nükleer Enerji Santrali ve Taishan Nükleer Enerji Santrali'ne kadar EDF ve Çinli ortakları arasındaki 40 yıllık işbirliğinin iki ülke arasında karşılıklı güvenin inşa edilmesine katkıda bulunduğunu ve gelecekteki karşılıklı yarar sağlayacak işbirliğinin temelini attığını ifade etti.

Fransa'nın önde gelen elektrik şirketi EDF, Çin ana karasındaki ilk büyük ölçekli ticari nükleer enerji santrali olan Daya Bay'in 1984'te inşaatının başlamasından 1994'te ticari faaliyete geçmesine kadarki süreçte tasarım, inşaat ve işletme aşamalarında yer aldı. EDF, son yıllarda Çin Genel Nükleer Enerji Grubu (CGN) ve Çin Ulusal Nükleer İşbirliği (CNNC) gibi büyük Çinli ortaklarla malzeme yaşlandırma ve dijital teknoloji gibi çeşitli alanlarda ortaklıklar kurdu.

Çin'in güneyinde bulunan fosilleşmiş dişler bölgede yaşamış dinozorlara dair ipuçları sunuyor Çin'in güneyinde bulunan fosilleşmiş dişler bölgede yaşamış dinozorlara dair ipuçları sunuyor

Fourcade'a göre, Fransız nükleer enerji sektöründeki yaklaşık 50 küçük ve orta ölçekli işletme de Çinli nükleer enerji sektöründen işletmelerle kapsamlı işbirliği ilişkileri kurdu. Bu işletmelerden bazıları son yıllarda Çin'de önemli gelişme kaydetti. EDF ayrıca Çin'deki yatırımlarını, başta yenilenebilir enerji olmak üzere diğer düşük karbonlu enerji alanlarında da çeşitlendirdi. EDF ve Çin Enerji Yatırım Şirketi, Jiangsu eyaletinin Dongtai kentinde 2021 yılında bir açık deniz rüzgar enerjisi projesini ortaklaşa yürüttü. İki taraf projeyi rüzgar, güneş, hidrojen enerjisi ve depolamayı içeren açık denizde kapsamlı bir akıllı enerji adası oluşturulmasına yönelik örnek proje haline getirmek için genişletmek üzere 2023 yılında anlaşma imzaladı.

Fourcade, "Yenilenebilir enerji, başta Çin olmak üzere küresel ölçekte çok hızlı şekilde gelişmeye devam ediyor. EDF, Çin ile işbirliğine özel önem vererek, düşük karbonlu enerjiyi küresel ölçekte geliştirmeye kararlı" dedi. Yetkili, "Çin'de daha fazla sayıda yüksek kaliteli yatırımlar ve daha fazla sayıda seçkin projeler yapmaya devam edeceğiz. Çinli yetkililerin hazırlayacağı istikrarlı bir düzenleyici çerçeveye sahip birinci sınıf iş ortamı için sabırsızlanıyoruz" dedi.

Editör: Şeymanur Erbay